Sommerhuse kun for danskere
17. marts 2000
Af Eva Catter

Svenske fritidshuse går som lunt bagerbröd til köbelystne danskere. Men det svenske broderfolk må nöjes med at leje sig til et ophold ved de danske badestrande. Dansk lovgivning tillader nemlig ikke, at udländinge köber fritidshuse i Danmark.

"Der er en potentiel konflikt. Danskerne köber svenske ödegårde som aldrig för. Mens den danske lovgivning sätter en stopper for, at svenskere med investeringslyst kan köbe et sommerhus i Danmark. Det er uretfärdigt", siger en travl ejendomsmägler Karsten Johansen hos Sveriges störste ejendomsmäglerkäde Svensk Fastighetsformidling i Malmö.

Danskerne forbereder sig på den faste og hurtige forbindelse til de svenske skovsöer og investerer som aldrig för i fritidshuse beliggende på den modsatte side af Öresund.

To hundredede köbelystne danskere besögte således i weekenden en udstilling hos EDC Mäglerne Poul Erik Bech i Köbenhavn under overskriften: "Går du med tanker om at bo i Sverige?".

 

Danskerne rykker

I et samarbejde mellem EDC Mäglerne Poul Erik Bech i Köbenhavn og Svensk Fastighetsförmedling tilbydes danskerne rådgivning og information omkring köb af bolig, hvad enten det gälder ejerlejligheder, villaer eller fritidshuse i Sverige. Svenske statsborgere har derimod ikke den samme mulighed for at spendere deres opsparing på fritidshuse ved de danske kyster på grund af en stram dansk lovgivning.

Det svenske sommerhussmarked er särdeles attraktivt for danskerne og stiger i takt med öresundsbroens indvielse til sommer. Pris, kvalitet og beliggendhed er det store träkplaster, da det samtidig fremover bliver både hurtigere og lettere at komme i bil til Sverige via Öresundsbroen.

 

Priserne stiger

Karsten Johansen mener, at svenskerne generelt er positive overfor de nye danske sommerhusejere. Men danskernes köb af fritidsboliger i Sverige er med til at häve prisnivauet. Når det for alvor slår igennem på det svenske ejendomsmarked, forudser han, at svenskerne slår bremsen i. Enten skal danskerne lösne op for udländinges köb af ejendomme i Danmark eller ved at kräve en ditto stramning af svensk lovgivning.

"Det er i hvert fald ikke med til at fremme integrationen i Öresundregionen, som politikerne taler så varmt for. I yderste konsekvens kunne det måske gå hen og blive en sag for EU", siger Karsten Johansen.